Pomodoro Technique: een time management tip

We schrijven op dit blog wel vaker over onze experimenten met verschillende time management methodes. Vandaag willen we er een veelgebruikte ‘efficiëntieverhoger’ even uitlichten, de Pomodoro Technique. In het heel kort: je werkt in blokjes van 25 minuten met daartussen korte pauzes. En gaat als een trein, is onze ervaring.

Heel geschikt voor mensen met veel verschillende taken, weinig focus of moeite met op gang komen.

Slimmer werken met een tomaat?

De Pomodoro Technique is eind jaren tachtig ontwikkeld door Francesco Cirillo en geniet wereldwijde bekendheid. De belangrijkste gedachte achter de techniek is om samen te werken met de tijd, in plaats van het als de grote vijand te zien. Door je werk onder te verdelen in taken en die taken uit te voeren in kleinere blokjes (in plaats van maar doorgaan tot het af is), verhoog je je productiviteit, zo is de gedachte.

Als je de Pomodoro Technique hanteert, werk je in vier blokken van 25 minuten. Na elke 25 minuten neem je een korte pauze (3-5 minuten), na vier blokken neem je een langere pauze (15-30 minuten). Zet een kookwekker of gebruik de special app.

Hoe helpt het?

Wat ik merk is dat het veel makkelijker wordt om ergens aan te beginnen. Ook als het een heel saaie of ingewikkelde klus is. 25 minuten is immers heel goed te overzien, ook als je iets vervelends moet doen. En omdat je zo duidelijk afkadert wat je gaat doen, werk je veel meer gefocust. Je raakt echt in flow. In mijn geval soms zodanig dat we helemaal vergeten pauze te nemen. Het neemt als het ware drempels weg en maakt dat je heel goed focust.

Pomodoro tegen burn-out

Doordat je met deze techniek structureel pauzes neemt en je hoofd en lijf even tot rust laat komen, werkt het preventief tegen stress. En dat willen we allemaal :). Ook merk ik dat door je dagen zo in te delen, er een structuur ontstaat die rust brengt en je effectiever bezig laat zijn. Ik ben dus enthousiast!

Direct beginnen!

Het mooie is: je kunt gelijk beginnen met de Pomodoro Technique. Probeer het gewoon eens. Kies een taak, zet je wekker van smartphone op 25 minuten (of gebruik echt een ouderwetse kookwekker) en ga aan de slag. Gewoon nu :).

Wil je meer lezen over deze techniek?

Deze website vertelt je er alles over. Er zijn ook verschillende apps (iOS) en zelfs een boek beschikbaar. En je kunt in Timi natuurlijk gelijk even bijhouden waar de blokjes van 25 minuten aan worden besteed met e speciale timer. Dat is handig voor later. Als het goed is zie je na een week een heleboel mooie Pomodoro-blokjes. Lees hier meer over de Timi-timer.

Wil je meer Time management tips? Volg ons blog via Facebook of Twitter.

Geschreven door Minke op 14 januari 2015

We helpen je graag op weg!

We leren je graag beter kennen. Je kunt ons dan ook altijd bereiken via e-mail en telefoon voor vragen, opmerkingen, feedback, complimenten of zelfs als je alleen maar even een praatje wil maken.

Wist je dat...
  • Een applicatie in de cloud is? Je geboekte uren zijn altijd en overal online beschikbaar en op ieder device beschikbaar.
  • Veilig, betrouwbaar en altijd bereikbaar dankzij partners als Stripe, Cloud66 en DigitalOcean.
  • 14 dagen gratis en vrijblijvend te proberen.
  • Na de proefperiode maar € 7 (ex. BTW) per gebruiker per maand.