Motiveer jezelf met doelstellingen

Als ZZP-er werk je veel alleen. De vrijheid en flexibiliteit die daar bij horen zijn fijn en de meeste zelfstandigen willen eigenlijk niet meer anders. Keerzijde van de medaille is dat je als ZZP-er heel veel uit jezelf moet halen. Er is vaak niet iemand in de buurt om je te inspireren en motiveren. Gelukkig kan je dat ook zelf! Bijvoorbeeld door doelstellingen te benoemen.

Het klinkt simpel, maar toch zien veel zelfstandigen het belang van goede doelstellingen over het hoofd. Waarom zou je ook? Ze zijn alleen voor jezelf zichtbaar en als je ze behaalt komt er geen schouderklopje van een baas. Laat staan een mooie bonus :).

Toch: doe het wel. Want zo weet je goed waar je naar toe werkt. En dat motiveert. Maar hoe kies je een goede doelstelling?

Past bij je uiteindelijke doel en ambitie

Weet jij waar je over vijf jaar wil staan? Schrijf het op! Hoe zit je erbij, voor wie werk je, wat verdien je, wat heb je bereikt? Als je dat hebt staan, kun je de stappen uittekenen om daar te komen. Dat zijn je doelen voor, bijvoorbeeld, komend jaar. Als je wil kun je deze weer opdelen in nog kleinere, sneller te realiseren doelen. Kleine stapjes maken uiteindelijk dat je over vijf jaar daar kunt zijn waar je wil zijn. Maak bijvoorbeeld een shortlist van bedrijven of organisaties waarvoor je graag gewerkt wil hebben, benoem projecten die je graag zou willen doen of een concrete omzetstijging die je wil realiseren. Het helpt echt!

Maak de doelen concreet en haalbaar

Met je lange termijn plaatje in je hoofd, kun je heel goed de korte termijn invullen. Kies dus doelen die haalbaar zijn binnen afzienbare tijd. En maak ze zo concreet mogelijk: namen, rugnummers, bedragen, data :). Zo evalueer je namelijk ook goed hoe dichtbij je bij het doel bent.

Maak ze zichtbaar

Maak je lange- en korte termijndoelen zichtbaar zodat je er steeds, bewust of onbewust, aan wordt herinnerd. Vat ze bijvoorbeeld samen in een vision board en zet het in je slaapkamer, keuken of woonkamer. Kies een inspirerende quote als bureaubladachtergrond. Of kies een symbool voor je doelen en leg het in je auto. Wat maar bij jou past en zo lang het maar goed in het zicht blijft. En neem elke week of maand een moment voor jezelf om de doelen te evalueren: waar sta je, hoe gaat het?

Beloon jezelf, je bent het waard!

Doel behaald? Dan mag je jezelf echt wel belonen! Celebrate the small victories! Dat motiveert immers ook. Spreek van te voren met jezelf af hoe het gaat vieren als je voor elkaar hebt gekregen wat je je voornam. Wat de beste beloning is? Dat is heel persoonlijk :). Bij gebrek aan een baas en zijn/haar schouderklopje: deel ze aan jezelf uit!

Geschreven door Minke op 4 maart 2015

We helpen je graag op weg!

We leren je graag beter kennen. Je kunt ons dan ook altijd bereiken via e-mail en telefoon voor vragen, opmerkingen, feedback, complimenten of zelfs als je alleen maar even een praatje wil maken.

Wist je dat...
  • Een applicatie in de cloud is? Je geboekte uren zijn altijd en overal online beschikbaar en op ieder device beschikbaar.
  • Veilig, betrouwbaar en altijd bereikbaar dankzij partners als Stripe, Cloud66 en DigitalOcean.
  • 14 dagen gratis en vrijblijvend te proberen.
  • Na de proefperiode maar € 7 (ex. BTW) per gebruiker per maand.