5 productiviteit tips die je vast nog niet allemaal toepast

Wij hechten veel waarde aan productiviteit. Dit uit zich in de manier waarop we werken, Lean; gericht op resultaat en een werkend product. Maar ook in de dingen die we maken; het is voor Timi immers altijd erg belangrijk geweest dat het product makkelijk en snel te gebruiken is.

Door de jaren heen hebben we ook heel wat geëxperimenteerd op het gebied van productiviteit en het leek ons leuk om onze opvallendste en meest praktische bevindingen hier met jullie te delen.

1. Lees Getting Things Done

De basis voor iedereen die zijn eigen werkwijze wil verbeteren en zijn persoonlijke productiviteit verhogen. Dit boek van David Allen is legendarisch en bevat een enorme hoeveelheid informatie over het verzamelen van al je lopende zaken, het verwerken hiervan en het creëren van een systeem dat ervoor zorgt dat je meer focus op de belangrijkste taken houdt.

2. De valse start

Nummer 2 is er eentje die je niet vaak hoort en eerder een hack dan een tip genoemd mag worden. Het is heel simpel. Je maakt een lijst van dingen die je de volgende dag wil gaan doen. Vervolgens begin je die dag een uur vroeger dan je normaal zou doen.

Levert dit tijdswinst op? Nee, maar er zit een enorme kracht verscholen in het 'vooruitlopen op schema'. Het houdt mij de gehele dag gemotiveerd om nog meer gedaan te krijgen. Probeer het maar eens. Begin je normaal gezien om 9:30 uur, start dan morgen eens om 8:30 uur. Zorg wel dat je weet waar je aan wil gaan werken en hier daadwerkelijk ook mee vooruit kunt!

3. Start vanuit rust

Pak een kopje koffie wanneer je op kantoor komt en kom even op adem na die lange reis. Werk je thuis? Maak dan een wandeling alvorens je begint met werken of wat oefeningen, krachttraining, yoga, meditatie, etc. De focus die dan ontstaat neem je mee naar het eerste werk van de dag en je zult merken dat makkelijker is te focussen op één taak en je meer gedaan krijgt.

4. Schakel notificaties uit

Je telefoon hoeft niet uit of op stil. Maar wees je bewust van welke applicaties je notificaties accepteert. Ik heb bijvoorbeeld alle notificaties rondom e-mail uitgezet. Dit betekent niet dat ik geen e-mail meer bekijk, maar het zorgt ervoor dat ik zelf in de hand heb wanneer ik het doe. Voor telefoon en laptop gelden eigenlijk dezelfde regels. Is een notificatie van Twitter, Facebook of een e-mail belangrijker dan de taak waar je nu mee bezig bent? Vaak niet.

5. Vier de kleine overwinningen

Werk je in een team dan is dit een hele makkelijke en leuke tip. Misschien is er vandaag een bezoekers record gebroken of is je product vermeld op een belangrijk blog. Of heb je een toffe feature gelanceerd? Laat dit dan niet zomaar voorbij gaan. Er hoeft niet per sé champagne aan te pas te komen, maar het mag zeker benoemt en 'gevierd' worden. Het vieren van deze kleine overwinningen houdt iedereen gemotiveerd en gefocust. Het team wordt telkens weer herinnert waarvoor men het doet. Het werken in korte iteraties en het snel lanceren van nieuwe features helpt hier enorm bij.

Geschreven door Rowan op 8 april 2014

We helpen je graag op weg!

We leren je graag beter kennen. Je kunt ons dan ook altijd bereiken via e-mail en telefoon voor vragen, opmerkingen, feedback, complimenten of zelfs als je alleen maar even een praatje wil maken.

Wist je dat...
  • Een applicatie in de cloud is? Je geboekte uren zijn altijd en overal online beschikbaar en op ieder device beschikbaar.
  • Veilig, betrouwbaar en altijd bereikbaar dankzij partners als Stripe, Cloud66 en DigitalOcean.
  • 14 dagen gratis en vrijblijvend te proberen.
  • Na de proefperiode maar € 7 (ex. BTW) per gebruiker per maand.