Maak kennis met het Timi team!
De beste ideeën komen vaak voort uit een eigen behoefte of wens. Dat weten wij als geen ander. In 2013 begonnen we samen Timi, een oplossing voor een eigen probleem, maar ook voor een probleem van velen anderen kunnen we twee jaar later wel stellen.
Van eigen behoefte naar goed idee
We zijn rasechte freelancers. Al jaren werkzaam als ontwerper en techneut. In 2012 werkten we voor dezelfde opdrachtgever en al carpoolend bespraken we de uitdagingen van het freelancerschap en welke tools we gebruikten om deze het hoofd te bieden. Voor bijna alles was wel een echt goede online applicatie: facturen maken, offreren, projectmanagement, bijvoorbeeld. Maar niet voor het makkelijk en overzichtelijk registreren van uren. Hardop vroegen we ons af waarom eigenlijk niet. Zo ingewikkeld kon dat toch niet zijn? En daar, in de auto op de A2 werd Timi geboren.
Timemanagement als belangrijkste uitgangspunt
Tijd is -helemaal als freelancer- je grootste vriend, maar ook je venijnigste vijand. In veel bedrijven is het heel gebruikelijk dat je uren schrijft om zo te verantwoorden waar je mee bezig bent geweest, maar vooral ook om te kunnen zien hoe lucratief projecten zijn geweest. Als zzp-er is er geen consensus, laat staan een baas, die dit voorschrijft. En eerlijk: uren schrijven is niet het leukste klusje. We zagen dan ook bij onszelf, maar ook bij freelancers uit ons netwerk, dat dit dan ook vaak niet werd gedaan. Terwijl het zo ontzettend waardevol kan zijn om te doen.
Weten waar je tijd blijft geeft belangrijke inzichten. Want waar wij denken tijd mee kwijt te zijn, verschilt nogal eens van de realiteit. En dat kan je duur komen te staan als je gewerkte uren moet factureren. Maar ook als je op project basis werkt, is het van groot belang te kunnen zien of je nog wel binnen je begroting blijft. Tijd is geld, nietwaar?
Vanuit die gedachte gingen we aan de slag met Timi. Gewoon naast de doorlopende klussen, omdat we het ontzettend leuk vinden om te doen.
Development on the go
Timi moest vooral ook ontzettend makkelijk te gebruiken zijn. En dat kan het best als het puur dat zou doen waar het voor was bedoeld: tijd registreren. Verder niks. Geen grote, onoverzichtelijke projectadministratietool met allerlei extra features, gewoon tijd registreren, zo makkelijk mogelijk.
In plaats van een uitvoerige projectplanning met een opleverdatum ver in de toekomst, bouwden we Timi “on the go”. We gaven het aan onze klanten en de feedback pasten we meteen toe. Alle extra wensen werden op een wishlist geplaatst zodat we heel puur naar de belangrijkste functionaliteit kunnen kijken en die steeds perfectioneren. Net zo lang tot er een prototype was waar we de markt mee durfden te bestormen. En zo geschiedde.
De eerste klanten
We begonnen Timi omdat we het ontzettend leuk vonden om samen te werken aan een eigen product waarin onze eigen visie steeds leidend was. En wat is er mooier dan met die visie een product opleveren waar ook echt betalende klanten op afkomen? Bijna niets. De eerste versie van Timi werd vooral gebruikt door mensen uit ons netwerk. Eigenlijk kenden we alle klanten op dat moment. Tot we ineens “vreemde” aanvragen kregen. Mensen die zich aanmelden voor de proefperiode en daarna met een glimlach elke maand geld overmaakten voor onze dienst. Het werkte en het werkte goed. Langzaam maar zeker kwamen er steeds meer klanten op af. Voor ons een prachtige motivatie om verder te ontwikkelen.
Extra mogelijkheden
Al heel vroeg beseften we dat deze betalende klanten ons belangrijkste bezit waren. Dus bevroegen (en bevragen) we deze club regelmatig over hun ervaringen, welke dingen ze nog missen, wat er beter kan enzovoort. Dat werkt, want we krijgen nog altijd waardevolle feedback.
We kregen ook steeds vaker het verzoek voor andere features. En die weigerden we steeds resoluut. Timi was voor tijdregistratie en voor niets anders. Wel werden er extra mogelijkheden ontwikkeld die de zzp-ers ondersteunden in hun registratie en bijbehorende facturatie. We gingen bijvoorbeeld een samenwerking aan met MoneyBird, een online administratiepakket. Geregistreerde uren kunnen daarom met één druk op de knop in een factuur worden gezet.
Onze “jonge honden start-up” werd met deze mogelijkheden langzaam een echt bedrijf met steeds meer gebruikers.
De toekomst
Timi is nog lang niet af. Het kan altijd makkelijker, sneller en beter. En dat is ook de belangrijkste drijfveer om door te gaan: Timi perfectioneren en steeds meer mensen kennis laten maken met hoe een eenvoudige applicatie je (zakelijke) leven makkelijker kan maken. Wat ook helpt? Liefde voor het vak en de fijne samenwerking. Dat maakt het nooit een opgave om aan de slag te gaan en zorgt er voor dat hun stroom van ideeën niet opdroogt.