52 minuten werken, 17 minuten pauze.

Dat is de balans voor optimale productiviteit, blijkt uit onderzoek. Concentratie is geen onuitputtelijke bron en een goed besef van dit feit kan wonderen doen.

De meest productieve mensen werken als het ware in korte sprints van 52 minuten, om vervolgens echt tot rust te komen/te resetten tijdens de 17 minuten pauze.

Regelmatig pauzeren is dus essentieel. En met pauze bedoelen we in dit geval dan ook echt pauze. Dus niet stiekem e-mail checken of toch nog op de één of andere manier aan het werk zijn.

Maar hoe breng je dit in de praktijk? Met de juiste tools en ideeën is het makkelijker dan je denkt. Allereerst is een goede urenregistratie tool en een timer van belang. Je wil immers goed in de gaten houden hoe je jouw uren besteedt en weten wanneer het tijd is voor een pauze. Zelf gebruik ik op dit moment de combinatie Timi (natuurlijk voor de urenregistratie) en Awareness, een Mac applicatie die je om de 52 minuten herinnert aan je pauze.

Het werken en pauzeren zijn dus compleet verschillende dingen. Tijdens de 52 minuten werk je doelgericht en effectief. Tijdens het ruime kwartier pauze is er ruimte voor echte ontspanning. Zelf ga ik regelmatig een rondje lopen, aangezien te veel zitten ook niet goed voor je is. Maar je kunt ook denken aan het bereiden (en natuurlijk opeten) van een gezonde snack, het lezen van een (niet aan werk gerelateerd) magazine, of een wandeling naar de stad voor een kleine boodschap.

Tot nu toe vind ik het erg fijn werken en zal het de komende weken proberen nog gedisciplineerder toe te passen. Maar ik ben ook benieuwd naar jullie ervaringen met dit soort productivity hacks!

Geschreven door Rowan op 9 oktober 2014

We helpen je graag op weg!

We leren je graag beter kennen. Je kunt ons dan ook altijd bereiken via e-mail en telefoon voor vragen, opmerkingen, feedback, complimenten of zelfs als je alleen maar even een praatje wil maken.

Wist je dat...
  • Een applicatie in de cloud is? Je geboekte uren zijn altijd en overal online beschikbaar en op ieder device beschikbaar.
  • Veilig, betrouwbaar en altijd bereikbaar dankzij partners als Stripe, Cloud66 en DigitalOcean.
  • 14 dagen gratis en vrijblijvend te proberen.
  • Na de proefperiode maar € 7 (ex. BTW) per gebruiker per maand.