Boekentip! “It doesn’t have to be crazy at work”

Wij zijn fans van de boeken van Jason Fried en David Heinemeier Hansson (de oprichters van Basecamp). Getting Real, Rework, Remote; we hebben ze allemaal meerdere malen gelezen. Sinds vorige maand hebben ze een nieuw boek uit en de titel is vrij duidelijk: “It doesn’t have to be crazy at work”.

De kalme werkplek

Dit boek is een manifest voor een kalme werkplek. Hiermee nemen de heren stelling tegen de chaos, angst en stress die vele mensen ervaren op hun werk. De lange dagen, veel te veel werk en het slaaptekort dat bij veel werkgevers de norm is geworden.

De cover van 'It doesn't have to be crazy at work'.

Office Hours

Ze benoemen niet alleen deze problemen, maar komen ook met daadwerkelijke oplossingen. Een mooi voorbeeld vind ik wat zij noemen ‘Office hours’.

Iedere organisatie heeft ze, experts binnen hun vakgebied. Je stelt ze een vraag over het onderwerp en zij hebben altijd het antwoord. Dit is zowel een gave als een vloek. Het is geweldig voor degene die de vraag stelt, maar minder voor de persoon die al de vijfde vraag van de ochtend weg aan het werken is zonder dat hij zelf aan zijn eigen werk is toegekomen.

De oplossing? Office Hours. Iedereen binnen Basecamp heeft een bepaald moment in de week waarop hij of zij vragen beantwoordt. Dat kan een dinsdagmiddag zijn, of iedere ochtend een uurtje. Dat bepalen ze zelf.

Maar moet je dan niet lang wachten op een antwoord. Ja, vaak wel. Is dat een probleem? Meestal niet, want wat blijkt, heel veel vragen kunnen wachten of makkelijk zelf beantwoord worden.

Dit is maar één voorbeeld uit tientallen praktische hoofdstukken waarin ze problemen als overvolle agenda’s, 80 urige werkweken, eindeloze meetings en onrealistische deadlines bespreken.

Moet ik het lezen?

Wij vinden van wel. Bijna iedereen herkent wel iets van de problematiek die ze beschrijven en wellicht kun je direct aan de slag met de concrete oplossingen die ze zelf toepassen. Mooi meegenomen is dat je boek in één avond uitleest.

Laat ik het hierbij houden, want ik kan er een lang verhaal over schrijven maar in die tijd heb je het boek al bijna gelezen.

Geschreven door Rowan op 6 december 2018

We helpen je graag op weg!

We leren je graag beter kennen. Je kunt ons dan ook altijd bereiken via e-mail en telefoon voor vragen, opmerkingen, feedback, complimenten of zelfs als je alleen maar even een praatje wil maken.

Wist je dat...
  • Een applicatie in de cloud is? Je geboekte uren zijn altijd en overal online beschikbaar en op ieder device beschikbaar.
  • Veilig, betrouwbaar en altijd bereikbaar dankzij partners als Stripe, Cloud66 en DigitalOcean.
  • 14 dagen gratis en vrijblijvend te proberen.
  • Na de proefperiode maar € 7 (ex. BTW) per gebruiker per maand.