Documentatie en presentaties; uitstelgedrag voor gevorderen

We zijn allemaal bekend met het begrip 'Procrastination'. Uitstelgedrag. Vaak is het niet direct zichtbaar voor het blote oog en komt het voor in allerlei omgevingen. De gevaarlijkste variant degene waarbij je daadwerkelijk gelooft dat je productief bent.

Overbodige documentatie en presentaties zijn zo'n verborgen vorm van uitstelgedrag. Het werken aan documentatie geeft een constant gevoel van vooruitgang, van iets opleveren. Maar lever je daadwerkelijk waarde aan je klant? Vaak niet helaas. Te vaak worden met documentatie, achterlijk veel onderzoek en te uitgebreide interne presentaties belangrijke beslissingen uitgesteld en de 'elephant in the room' vermeden. De documentatie creëert een vals gevoel van veiligheid en vooruitgang.

Het uitstellen van belangrijke beslissingen, het vermijden van het belangrijkste probleem of angst voor feedback of negatieve reacties zijn vaak de dieper liggende redenen voor het tot in detail uitwerken van digitale producten op papier of het eindeloos intern moeten presenteren van een idee. Tot overmaat van ramp geeft men dan ook nog eens liever feedback op de vorm van de presentatie of documentatie dan de daadwerkelijke inhoud.

Wees op je hoede voor deze vorm van uitstelgedrag. Je levert geen waarde, enkel brandstof voor meer besprekingen en natuurlijk de open haard.

Geschreven door Rowan op 24 juni 2014

We helpen je graag op weg!

We leren je graag beter kennen. Je kunt ons dan ook altijd bereiken via e-mail en telefoon voor vragen, opmerkingen, feedback, complimenten of zelfs als je alleen maar even een praatje wil maken.

Wist je dat...
  • Een applicatie in de cloud is? Je geboekte uren zijn altijd en overal online beschikbaar en op ieder device beschikbaar.
  • Veilig, betrouwbaar en altijd bereikbaar dankzij partners als Stripe, Cloud66 en DigitalOcean.
  • 14 dagen gratis en vrijblijvend te proberen.
  • Na de proefperiode maar € 7 (ex. BTW) per gebruiker per maand.