Moeite met het vinden van een oplossing? Praat eens hard op tegen een rubber eendje.

Ontwikkelaars hebben heel wat leuke woorden verzonnen om een manier van werken te beschrijven. Zo kan je bijvoorbeeld aan het werk zijn als pair programmer en het is mogelijk om te boyscouten. Ik wil er één bespreken die voor mij heel erg goed werkt en veel breder toepasbaar is dan alleen bij ontwikkelen van software; “Rubber ducking”.

Bijna iedereen heeft het wel eens gezien in Sesamstraat, Ernie die tegen z’n gele badeendje praat. Hij vertelt hele verhalen tegen z’n eendje, terwijl hij natuurlijk ook weet dat zijn trouwe badeend niets terug zal zeggen.

Het voorbeeld is misschien wat grappig, maar hierin schuilt wel degelijk een interessante werkwijze. Wat veel mensen zich niet beseffen is dat software schrijven meer lijkt op het oplossen van een puzzel dan op wiskunde. En bij het oplossen van een puzzel zit je soms vast. Iets wat misschien gek klinkt, maar echt goed werkt, is het probleem hard op uitspreken, bijvoorbeeld tegen een klein geel badeendje op je bureau.

Ook in het dagelijks leven kun je dit principe toepassen., Soms heb ik een ingewikkeld probleem waar ik even niet verder mee kom. Wat ik dan soms doe is m’n vader bellen, niet omdat hij een oplossing voor mijn probleem weet, maar als ik mijn probleem vertel komen soms vanzelf nieuwe oplossingen in mijn hoofd.

Dus probeer het maar eens als je de volgende keer vast zit en even geen oplossing weet. Leg je probleem eens uit aan iemand, ook al weet die persoon niks over de context.

Of koop een badeend.

Geschreven door Jankees op 2 november 2015

We helpen je graag op weg!

We leren je graag beter kennen. Je kunt ons dan ook altijd bereiken via e-mail en telefoon voor vragen, opmerkingen, feedback, complimenten of zelfs als je alleen maar even een praatje wil maken.

Wist je dat...
  • Een applicatie in de cloud is? Je geboekte uren zijn altijd en overal online beschikbaar en op ieder device beschikbaar.
  • Veilig, betrouwbaar en altijd bereikbaar dankzij partners als Stripe, Cloud66 en DigitalOcean.
  • 14 dagen gratis en vrijblijvend te proberen.
  • Na de proefperiode maar € 7 (ex. BTW) per gebruiker per maand.