Hoe blijf je binnen je offerte?

Het gebeurt iedereen wel eens: een project loopt enorm uit de klauwen. Heel vervelend, want je inspanningen zijn niet meer winstgevend en je doet veel van het werk zonder dat er euro’s tegenover staan. Niet per se wat je wil als ondernemer. Hoe voorkom je zulke projecten? Wij geven een aantal tips.

Leer van je fouten

Zoals gezegd; het gebeurt iedereen wel eens, zo’n wild project. Wees niet gelijk te streng voor jezelf, maar ga wel goed evalueren waar het met dit specifieke project mis ging. Heb je de vraag van de opdrachtgever goed genoeg vertaald in je offerte, of bleek de opdracht veel omvangrijker dan gedacht? Waar gingen de extra uren inzitten? Was dat extra werk, of waren dat bijvoorbeeld extra contactmomenten? Belangrijke informatie om in een volgende offerte mee te nemen.

Incident of structureel?
Kijk eens kritisch naar je werkzaamheden in het algemeen. Hoe lopen je projecten over het algemeen? Koppel aan elke opdracht het aantal uren dat je ervoor hebt begroot en kijk achteraf of je erin slaagde binnen de begroting te werken. Loop je structureel uit? Overweeg dan om ook structureel meer te begroten. Je tijd is het waard om betaald te worden, toch?

Af een toe een project dat niet zo efficiënt loopt, is natuurlijk geen ramp. Maar ook daarin kun je op tijd ingrijpen.

Offreer precies en breng meerwerk in rekening

Het klinkt logisch; maak een zo’n realistisch mogelijke ureninschatting voor jezelf en vertaal dat naar een offertebedrag. Toch gaat het vaak nog niet precies genoeg. Neem ook je klantcontact op in je eigen begroting. Denk aan presentaties, het verwerken van feedback, telefoontjes en ingelaste overleggen. Bekijk voor jezelf hoeveel tijd je daar gemiddeld mee kwijt bent en neem dit mee in je offerte. Dat mag heel precies. Bijvoorbeeld; 1 presentatie, 1 feedbackronde, 2 overlegmomenten. Zowel jij als je opdrachtgever weten precies waar je aan toe bent.

En: het maakt het makkelijker om meerwerk aan te bieden. Wil de klant een extra presentatie? Dan kun je goed aangeven dat je dit graag doet, maar dit initieel niet was begroot en dat je daar dus extra voor rekent. In 99% van de gevallen is daar gewoon prima begrip voor.

Wees niet te bang te veel te vragen

Ok, omzet is omzet, geld is geld. Maar een opdracht waar je verlies op lijdt, is dat aantrekkelijk? Het geld staat daarna wel op je rekening, maar de tijd ben je kwijt. Wees altijd reëel naar jezelf als het gaat om je ureninspanning. Je uurtarief is er niet voor niets en besef je dat je niet alleen maar betaald wordt voor je tijd. Jouw kennis, ervaring en expertise is toch ook gewoon geld waard?

Er zijn altijd opdrachtgevers die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Maak voor jezelf de afweging of je daar ook echt voor wil werken. Respecteer je eigen tarief en neem daarin soms je verlies.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Soms levert een opdracht iets anders op dan geld. Bijvoorbeeld een ingang in een belangrijk netwerk, het verbinden van een goede naam aan de jouwe of het vooruitzicht op een structurele samenwerking. Dan kun je prima eens wat inleveren op efficiëntie. Zolang de ‘return’ die inspanning ook echt waard is. En die afweging maak je alleen zelf. Want daarvoor ben je eigen baas, toch?

Meer inzicht in hoe je je tijd besteedt zodat je goed kan zien hoe efficiënt je opdrachten verlopen? Met Timi kan dat. Je kunt van minuut tot minuut bijhouden waar je aan werkt. En door begrotingen te koppelen aan projecten zie je in één oogopslag hoeveel van je uren je al hebt verbruikt. Probeer Timi 14 dagen gratis.

Geschreven door Minke op 7 januari 2015

We helpen je graag op weg!

We leren je graag beter kennen. Je kunt ons dan ook altijd bereiken via e-mail en telefoon voor vragen, opmerkingen, feedback, complimenten of zelfs als je alleen maar even een praatje wil maken.

Wist je dat...
  • Een applicatie in de cloud is? Je geboekte uren zijn altijd en overal online beschikbaar en op ieder device beschikbaar.
  • Veilig, betrouwbaar en altijd bereikbaar dankzij partners als Stripe, Cloud66 en DigitalOcean.
  • 14 dagen gratis en vrijblijvend te proberen.
  • Na de proefperiode maar € 7 (ex. BTW) per gebruiker per maand.