Brainstormen: schakel je belangrijkste zintuig eens uit.

Deze is voor de creatieven onder ons. Voor degenen die bijvoorbeeld als Kickoff van een project weleens een brainstorm organiseren. Het is een kleine tip, maar met ontzettend veel impact. Want wat gebeurt er als je brainstormt in het donker? Ideeën genereren terwijl je helemaal niets ziet?

Alles wordt moeilijker, behalve brainstormen.

Ja, het is zeker in het begin erg ongemakkelijk. Maar dat verdwijnt na een poosje. Zo was ook mijn ervaring toen studenten van Communication & Multimedia Design in Breda mij een blinddoek omdeden om vervolgens deel te nemen aan een brainstorm. Hun doel was om tijdens een door studenten georganiseerde exposite, de bezoekers te laten ervaren hoe het is om te leven als iemand met een visuele beperking.

Vanzelfsprekendheden als traplopen, iets te drinken inschenken en tekenen worden ineens enorme uitdagingen. En zeker voor die eerste kun je wel wat hulp gebruiken. Haast alle dagelijkse bezigheden worden bemoeilijkt door een visuele beperking. De uitzondering die dag bleek echter het brainstormen.

Focus!

Eerlijk is eerlijk, mijn mindmap zag er niet zo netjes uit. Worden stonden scheef en zelfs door elkaar heen. Natuurlijk, die eerste 15 minuten moest iedereen even wennen en werd er veel gelachen. Maar toen dat weg ebde ontstond er een focus die blinddoek afdwong op de brainstorm, op het onderwerp, die enorm was. Zelden heb ik een groep zo geconcentreerd bezig gehoord met het bedenken van oplossingen/ideeën.

Het uitschakelen van je belangrijkste zintuig zorgt voor minder afleiding en dat merk je direct. Het was natuurlijk een experiment dat ontzettend goed uitpakte die middag, maar ik daag je bij deze uit om het eens te proberen. Wellicht niet direct met een klant, maar bijvoorbeeld met een paar collega’s. Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen!

Geschreven door Rowan op 27 juli 2015

We helpen je graag op weg!

We leren je graag beter kennen. Je kunt ons dan ook altijd bereiken via e-mail en telefoon voor vragen, opmerkingen, feedback, complimenten of zelfs als je alleen maar even een praatje wil maken.

Wist je dat...
  • Een applicatie in de cloud is? Je geboekte uren zijn altijd en overal online beschikbaar en op ieder device beschikbaar.
  • Veilig, betrouwbaar en altijd bereikbaar dankzij partners als Stripe, Cloud66 en DigitalOcean.
  • 14 dagen gratis en vrijblijvend te proberen.
  • Na de proefperiode maar € 7 (ex. BTW) per gebruiker per maand.