Eat your own dog food

“Eat your own dog food” is een veelvoorkomend gezegde in de tech industrie dat refereert naar de goede gewoonte om je eigen product te gebruiken. Als consument zou je verwachten dat leveranciers het geleverde ook daadwerkelijk zelf gebruiken. Toch is dat niet zo vanzelfsprekend. Jammer, want op deze manier lopen ze enorm veel inzichten mis.

Apple personeel gebruikt iPhones en bij Google is Gmail natuurlijk het platform voor e-mail. Logisch. Toch zien wij tijdens ons werk als freelancer nog regelmatig start ups voorbij komen waar men het eigen product niet zelf gebruikt.

Wij gebruiken zelf Timi erg veel. Niet zo gek, want Timi is ontstaan uit onze eigen frustraties met andere tools. We maken dus zelf deel uit van de doelgroep. Doordat we ons eigen ‘dog food’ gebruiken komen we erachter wat wel en wat niet werkt. Daarnaast doen we tijdens het gebruik nieuwe ideeën en inzichten op. Maar misschien wel het grootste voordeel; we ontdekken bugs voordat onze klanten ze tegenkomen.

Je kunt het zien als een extra vorm van testing. Bovenop de geautomatiseerde tests en onze handmatige tests op de test server. Het dagelijks gebruik van Timi zorgt ervoor dat we scenarios tegenkomen die je vooraf niet kan bedenken.

Tegelijkertijd is er ook een kleine valkuil. Het product lijkt namelijk vanzelfsprekend voor jou, maar is dit ook zo voor een nieuwe klant? Wat logisch werkt voor jou als expert hoeft natuurlijk niet zo logisch te zijn voor een beginner.

Wij proberen dit tegen te gaan door regelmatig met onze klanten te spreken, te luisteren en te testen. Daarnaast nemen we ook af en toe wat afstand van Timi in de vorm van een kleine pauze in de ontwikkeling. Dit zorgt voor behoud van focus, maar hierover later meer.

Nee, je hoeft dus geen hondenvoer te eten (Alhoewel, de CEO van Pedigree …). “Eat your own dog food” betekent wel dat jij het product dat je levert ook zelf moet gebruiken zodat je tijdens je eerst volgende pitch kan zeggen: “Ik heb hem zelf ook!”

Geschreven door Rowan op 25 november 2014

We helpen je graag op weg!

We leren je graag beter kennen. Je kunt ons dan ook altijd bereiken via e-mail en telefoon voor vragen, opmerkingen, feedback, complimenten of zelfs als je alleen maar even een praatje wil maken.

Wist je dat...
  • Een applicatie in de cloud is? Je geboekte uren zijn altijd en overal online beschikbaar en op ieder device beschikbaar.
  • Veilig, betrouwbaar en altijd bereikbaar dankzij partners als Stripe, Cloud66 en DigitalOcean.
  • 14 dagen gratis en vrijblijvend te proberen.
  • Na de proefperiode maar € 7 (ex. BTW) per gebruiker per maand.