Dat schaamtegevoel als je terugbladert in je portfolio

Iedereen die iets ontwerpt, schrijft of bouwt kent dit gevoel wel. Dat kleine beetje schaamte dat je voelt wanneer je terug kijkt naar werk van een paar jaar of maanden terug. Maar ondanks dat het niet zo’n fijn gevoel is kun je er wel iets heel positiefs uit opmaken.

Voor iedereen die het bovenstaande niet herkende nog een vergelijkbaar voorbeeld: je bladert door een oud foto album, het liefst de jaren 80 of 90, en je vraagt jezelf af waarom je in godsnaam dat kapsel of die broek droeg. Herkenbaar? Vast wel.

Wanneer we op deze manier een blik in het verleden werpen voelen we zo nu en dan een klein beetje schaamte. En daar is helemaal niets mis mee. Sterker nog, ik zou me meer zorgen maken wanneer je dit niet voelt.

Volgens mij gaat dit gevoel hand en hand met vooruitgang. En een gevoel van schaamte betekent in dit geval dus vooruitgang. Hoe sneller ik me voor iets schaam, des te sneller ik me ontwikkel, persoonlijke of professionele groei doormaak.

Met dit in het achterhoofd kun je ook realistischer kijken naar je werk uit die tijd. Je kunt het in perspectief plaatsen, beseffen dat je toen op de top van je kunnen presteerde, gegroeid bent en met trots kunt terugkijken.

Je schamen voor die eerste pagina’s uit je portfolio betekent niet dat je toen slecht was, het betekent dat je nu beter bent, groei hebt doorgemaakt en niet hebt stilgezeten.

Geschreven door Rowan op 18 september 2015

We helpen je graag op weg!

We leren je graag beter kennen. Je kunt ons dan ook altijd bereiken via e-mail en telefoon voor vragen, opmerkingen, feedback, complimenten of zelfs als je alleen maar even een praatje wil maken.

Wist je dat...
  • Een applicatie in de cloud is? Je geboekte uren zijn altijd en overal online beschikbaar en op ieder device beschikbaar.
  • Veilig, betrouwbaar en altijd bereikbaar dankzij partners als Stripe, Cloud66 en DigitalOcean.
  • 14 dagen gratis en vrijblijvend te proberen.
  • Na de proefperiode maar € 7 (ex. BTW) per gebruiker per maand.