10 pauze ideeën

Sinds een tijdje ben ik aan het experimenteren met de werk/pauze balans. “52 minuten werken, 17 minuten pauze” zou volgens onderzoek de optimale productiviteit balans zijn. Dit betekent veel pauzeren, maar wat te doen met al die pauzes?

Op dit moment ben ik de Pomodoro techniek aan het uittesten, op advies van onze lezers. Het bevalt me goed, maar ook hier is regelmatig pauzeren erg belangrijk.

Telkens wanneer Tadam (ook ontdekt dankzij onze lezers) me herinnert dat het tijd is voor een break had ik moeite om echt pauze te nemen. Vaak werkte ik stiekem door of ging ik e-mail beantwoorden. Als steuntje in de rug ben ik pauze ideeën gaan verzamelen die voor zowel thuis als op kantoor erg bruikbaar kunnen zijn.

1. Ga buiten een rondje lopen

Okay, dit is een inkoppertje. Toch merk ik dat het makkelijk is om over te slaan. En dat terwijl de frisse lucht en de beweging ontzettend goed zijn voor de productiviteit en het lichaam (want zitten is het nieuwe roken). Zelf ga ik als ik thuis werk twee a drie keer per dag z’on 10 tot 30 minuten lopen. Vind je lopen saai? Probeer het dan eens met een goede podcast op of ga lekker mensen kijken.

2. Lezen over een niet werk gerelateerd onderwerp

Dus geen vakbladen of nieuwsbrieven, maar iets wat niets te maken heeft met je werk. Zelf lees ik als game nerd de Power Unlimited en Jankees heeft een abonnement op de Donald Duck. Het gaat erom dat je geest even kan ontspannen en niet met werk bezig hoeft te zijn.

3. Maak gezond eten voor jezelf

Gezond eten kost over het algemeen meer tijd om klaar te maken. Gelukkig heb ik dankzij de vele pauzes tijd over om iets lekkers klaar te maken. Salades in elkaar flansen kost niet veel tijd, het is gezond en kan tijdens een pauze gemaakt en verorberd worden.

4. Toiletbezoek

Je plas ophouden zorgt er weliswaar voor dat je betere beslissingen maakt. Maar op een gegeven moment moet je toch echt gaan om een rotzooi te voorkomen. De pauze is een ideaal moment natuurlijk.

5. Ping-pong, tafelvoetbal, airhockey, etc.

Je ziet ze vaak, de ping-pong en tafelvoetbal tafels. Een ideale invulling van je pauze: beweging, afleiding en een hoop lol met collega’s. Voor de thuiswerker is deze wat lastiger maar misschien is jongleren voor hem een optie?

6. Huishoudelijke klusjes

Werk je vanuit huis? Dan kun je de pauzes ook gebruik voor kleine huishoudelijke klusjes. Wanneer ik thuis werk doe ik bijvoorbeeld tijdens pauzes de afwas, hang ik de was op of stofzuig ik een paar kamers. De beweging is goed voor je lichaam en je doet tegelijkertijd iets nuttigs!

7. Rekken en strekken

Ik geef meteen toe; ik bak helemaal niks van Yoga. Toch is het fijn om met regelmaat even te rekken en te strekken. Zeker voor de bureauwerker is tijdens een korte pauze een korte oefening doen erg goed om RSI te voorkomen.

8. Een boodschap doen

Ben je tijdens een pauze een rondje lopen? Waarom dan niet meteen even een boodschap doen. Deze is vooral voor diegene die een nuttige invulling van hun pauze prefereren en zomaar ‘een rondje lopen’ niet fijn vinden. De pauze is dus een ontzettend goed moment om even brood, postzegels of een pak melk te halen.

9. Stem je pauzes af met die van je collega’s

Misschien is het leuk om samen met je collega’s te gaan ‘Pomodoro’en’? Wanneer je pauzes samenvallen heb je de mogelijkheid om samen iets te ondernemen tijdens de pauze. Een wandeling, goed gesprek of natuurlijk een potje Call of Duty.

10. Meditatie

Het beste heb ik voor het laatst bewaard. Meditatie. Er zijn heel veel meditatie oefeningen van een kwartier of minder gratis beschikbaar. Zoek bijvoorbeeld eens op Spotify of kijk eens naar Headspace. Korte oefeningen als deze helpen je tot rust komen tijdens een drukke dag. Maar ook op rustige momenten kan meditatie helpen je concentratie te vergroten.

Deze vele pauzes en niet werkgerelateerde invulling ervan lijken counter productief. Het tegendeel is waar. Zorg voor afleiding, beweging en houd alles wat met werk te maken heeft uit de buurt. Je zult merken dat de tijd die je aan het werk spendeert kwalitatief veel beter zal zijn.

Op deze manier vul ik dus mijn pauzes, maar ik ben nog steeds op zoek naar alternatieven, dus schroom niet om jouw pauze ideeën achter te laten in de comments.

Geschreven door Rowan op 4 december 2014

We helpen je graag op weg!

We leren je graag beter kennen. Je kunt ons dan ook altijd bereiken via e-mail en telefoon voor vragen, opmerkingen, feedback, complimenten of zelfs als je alleen maar even een praatje wil maken.

Wist je dat...
  • Een applicatie in de cloud is? Je geboekte uren zijn altijd en overal online beschikbaar en op ieder device beschikbaar.
  • Veilig, betrouwbaar en altijd bereikbaar dankzij partners als Stripe, Cloud66 en DigitalOcean.
  • 14 dagen gratis en vrijblijvend te proberen.
  • Na de proefperiode maar € 7 (ex. BTW) per gebruiker per maand.